Митове и факти за Хр. Луков и Луковмарш

Тази статия ще ви запознае отблизо с едно от най-големите съвременни профашистки събития на Балканите – маршът в чест на генерал Христо Луков. 

Всяка година, в средата на февруари, София се превръща в една от най-неприятните и отблъскващи балкански столици. Неонацисти и фашисти от цяла Европа се събират в града ни, за  да маршируват заедно с българските си съмишленици на Луковмарш. Освен че парадират с античовешката си идеология по улиците, участниците в марша използват възможността да планират действия, целящи утвърждаването, узаконяването и овластяването на крайния национализъм и неонацизма в Европа. Свидетели сме как управляващите неглижират и дори покровителстват крайното дясно – това превръща противопоставянето на събитие като Луковмарш в предизвикателство, особено в българската реалност, където расизма, ксенофобията, сексизма, хомофобията и апатията процъфтяват. 

Преди седем години група активисти, обединени от антирасистките си възгледи, организират за първи път контра-протест срещу Луковмарш. Днес шествието под надслов “Без нацисти по улиците ни!” е едно от най-мащабните антифашистки демонстрации в България.

С този текст имаме за цел да разясним защо провеждането на Луковмарш изисква нашата мобилизация и категорично отхвърляне. Толерирането на неонацистки шествия е срам за българското общество. Важно е всеки един от нас да заяви ясно позицията си срещу подобни събития на контра-демонстрацията, която ще се проведе на 17 февруари 2018 г. (събота) от 12:00 ч., сборен пункт – градинката пред музея за история на София.

Кой е Христо Луков?

lukov-1.jpg

Христо Николов Луков (1887 – 1943) е български генерал-лейтенант и политик, министър на войната в периода 1925 – 1938 г. Между 1942 и 1943 г. той е лидер на  ултранационалистическата организация “Съюз на българските национални легиони” (СБНЛ). Христо Луков е познат от историята като фигура, близка до Третия райх, и като застъпник на националсоциализма и фашизма.

Ето някои от митовете, които поддръжниците на ген. Луков разпространяват, и истината зад тях:

▶ Мит 1: По време на Първата световна война сръбските войски искат да завладеят Кюстендил. Батальонът на Луков напуска бойното поле и изоставя своя командир сам срещу врага. Под негова команда няколко местни овчари зареждат четирите останали на бойното поле артилерийски оръдия. Луков обстрелва сърбите и успява да отблъсне нашествието. Така той става човекът, който спира сръбската инвазията при Кюстендил. 

Фактите показват, че няма исторически източник, който да потвърждава, че това събитие се е случило в действителност. 

▶ Мит 2: Като министър на войната Христо Луков модернизира българската армия и я снабдява с оръжия. Той е първият български министър след Първата световна война, който подсигурява защитата на България по време на Втората световна война.

Фактите показват, че ген. Луков наистина модернизира българската армия, но го прави, тъй като планира да атакува Румъния, Гърция и всички останали страни, които не желаят да воюват на страната на Германия през Втората световна война. Всъщност той не е искал да защити България в случай на война, а е искал да започне нова такава. За справка, от 5% отделяни за армията през 1935г., постепенно бюджетът за превъоръжаване нараства на 28% през 1937г. и на 40% през 1939 г. (Александров, Е. Зафиров, Д. Чолпанов, Б.Мишев, Р. Калчев, К. Петров, Л. История на българите, т.5. Военна история.С., Труд, 2007. 504 с.)

▶ Мит 3: Генерал Луков не е имал връзки с Третия райх. Той е бил просто български националист, който се е грижел за просперитета на България.

Фактите показват, че посланията на СБНЛ ясно прокламират антисемитизъм, ксенофобия, тоталитаризъм и фашизъм. СМНЛ (Съюза на младежките национални легиони – предшественик на СБНЛ) има свастика на логото си, която премахва след като осъзнава, че нацистите ще загубят войната. СБНЛ, в лицето на Луков, също така се опитва да принуди правителството да изпрати българските евреи в лагерите на смъртта в Германия по време на ВСВ.  

Луковмарш, организаторите му и участниците в него

Христо Луков за първи път е почетен официално през 2003 г. От тогава Луковмарш се провежда всяка година, макар да е бил формално забраняван през 2014 и 2015 г. През 2016 и 2017 г. маршът също не е съгласуван от страна на Столична община, но след обжалване от организаторите пред Административния съд, в крайна сметка шествието отново се провежда.

Луковмарш се организира в памет на генерал Луков, който е убит заради фашистката и антисемитската агитация и действия. Той е застрелян от Виолета Якова, която по това време е била част от бойните групи на БКП. 

Участниците в последните няколко шествия в чест на Луков избягват да демонстрират открито нацистки символи (както се е случвало на предишни маршове), за да не се стигне до забрана на събитието. Въпреки това привържениците на Луковмарш не могат да скрият пронацистките си настроения, както ще разберете от в следващите редове.

Зад организирането на Луковмарш стоят крайнодесни, националистически и открито фашистки групи. Сред тях са Българският национален съюз (БНС), с участието на ВМРО, ПП „Съюз на репресираните в България след 9-ти септември 1944“, Българска национално-радикална партия, Съюза на ВВНВУ, Школата за запасни офицери и Родолюбивото войнство и гражданство, Асоциация „Сътрудничество за развитие“, Сдружение на българските футболни привърженици, СНЦ „Вярност“, възстановеният СБНЛ, както и самоопределящите се като нацистки организации “Кръв и чест” и Национална съпротива (НС). 

▶ Български Национален Съюз (БНС) е официален организатор на ежегодния Луковмарш. БНС е крайнодясна неформална и непартийна  организация. Бившият ѝ лидер Боян Расате е известен с множество скандални прояви в публичното пространство. За времето, когато е водач на БНС, Расате многократно е осъждан и задържан от полицията. Срещу него са били образувани над 15 наказателни производства, свързани с политическата му дейност – един арест за грубо нарушаване на обществения ред на антивоенен митинг, два ареста за същото на пенсионерски протести, няколко дела за расизъм, дискриминация, ксенофобия и етническа сегрегация. 

Сегашните председатели на БНС, сред които Звездомир Андронов и Пламен Димитров, неуспешно се опитват да се скрият зад образите на обикновени “родолюбци” и “патриоти”, но всяка тяхна изява разкрива все повече неонацистката им същност. БНС възприема себе си като продължител на Съюза на българските легиони (СБНЛ), основан от ген. Христо Луков. Историкът Румен Даскалов определя СБНЛ като първата организация, имаща вече изцяло оформен фашистки характер. В идеологията си Луков и СБНЛ възприемат обичайните крайно националистически, шовинистични, авторитарни и тоталитарни идеи. Освен тях те възприемат и идеи като например вождизъм, елитаризъм, расизъм, както и непримиримост към либералния индивидуализъм. 

IYI е символ на прабългарския бог Тангра, който е използван от БНС. Униформите на снимката са подобни на тези на SS отрядите на Хитлер.

БНС се опитаха да легализират Национална гвардия. На снимката виждате униформите на “БНС – Гвардия”, които са почти идентични с нацистките униформи по време на Втората световна война.

Боян Расате (най-вдясно)

Скрийншот от уебстраницата на БНС http://bgns.net – Честване на 3ти март с банер на Кръв и чест

Национална съпротива (НС) е българска неформална ултранационалистическа и антидемократична организация, която копира леви и анархистки символи (например черните знамена, които виждате на снимката по-долу) и ги използва за нацистка пропаганда. Организацията развива дейност срещу хомосексуалността, комунизма, либерализма, глобализма, толерантността, демокрацията. Медиите свързват НС с различни нападения над имигранти, хора от малцинствените групи, хомосексуални младежи, леви активисти и др.

http://straight-edge-bulgaria.blogspot.com/

Благовест Асенов, отявлен антисемит, расист и хомофоб, е основна фигура в НС. Друг известен член на редиците на НС е Николай Йовев, открит нацист, обвинен за престъпления по расистки подбуди.

НС е в тясна връзка с “Кръв и чест”, които също са много популярни сред крайнодесните младежи в България. Тези групировки са от най-агресивните на улицата. НС все повече губи позиции в София, но за сметка на това набира сила в по-малките градове (например в Перник и Разград, където привържениците си имат дивизии). 

Можете да видите какви идеали проповядва Благовест Асенов от профила му във фейсбук:

Николай Йовев (вдясно)

Резултат с изображение за национална съпротива българия
0690226001497331530_0.jpg

Анти-ЛГТБИ демонстрации, организирани от Национална съпротива през 2015, 2016 и 2017 г. 

На една от снимките се вижда Благовест Асенов, вдигнал ръка за нацистки поздрав.

На друга снимка детето на върлия хомофоб Мирослав Паскалев-Зореца да държи лист с надпис “Върнете дъгата на децата, педерасти!”

Скрийншот от профила на Зореца, открито приканващ за побой над участниците в София Прайд 2017

Кръв и чест – България е подразделение на неонацистката скинхед организация Blood and 

Honour, активна във Великобритания, Германия и други държави (където е обявена за противозаконна). Членове на тази организация от различни държави провеждат  международната си среща в Пловдив ден преди Луковмарш. В България редовно се организират подобни неонацистки срещи, както и музикални концерти на неонацистки групи, чиито домакин е Кръв и чест.

През 2013 г. Национална съпротива, съвместно с Кръв и чест, ултраси от различни агитки, неформални младежки патриотични организации и неформални националистически групи от София и страната правят опит за създаването на нова крайнодясна партия – Националистическа партия на България (НПБ). След като през 2014 г. партията им не получава регистрация, НС и останалите организации издигат като независим кандидат за предстоящите избори за Европейски парламент Николай Йовев – Горския, който през същата година излиза от затвора, където престоява 18 месеца за обвинение в поставянето на бомба пред офиса на „Евророма“ в гр. Сандански, при което загива 58-годишният екс-кандидат-съветник от ромски произход Малин Илиев.

Кръв и чест са най-активни в Пловдив и околността. Имат клон и в Стара Загора.

Членове на “Кръв и чест-България” застават пред медиите и говорят за създаването на  легална неонацистка партия.

Луковмарш 2011  – знамена на Германската империя, (използвани като неонацистки символ), както и знаме на “Кръв и чест” (неонацистка организация, забранена със закон в редица западни страни като Англия и Германия).

http://www.lukovmarsh.info/wp-content/uploads/2012/12/hl7-680x450.jpg

Луковмарш – на преден план, знаме със широко използван от неонацистите символ – келтски кръст.

http://bgns.net/wp-content/uploads/2012/07/P1150158.jpg

Участници в Луковмарш с банер на неонацистката организация “Кръв и чест” (“Blood and Honour”).

http://bgns.net/wp-content/uploads/2012/07/P1150176.jpg

Луковмарш – знаме с “черно слънце”, един от символите на Третия райх.

Всеки може да си направи изводите какви хора за заявили присъствие на Луковмарш 2017 от фейсбук събитието.

Традиционно в Луковмарш участват голям брой чуждестранни десни организации от различни европейски страни: Испания (Фаланга), Германия (НПД ), Франция, Италия (Касапаунд), Австрия, Хърватия, Румъния (Нова дрепта), Русия и др. Голяма част от тези организации са забранени в родните им страни и използват възможността да провеждат международни срещи в България около Луковмарш. За тяхна радост и наш срам, София се оказва гостоприемен домакин, координационен център на нацисти, фашисти и расисти от цяла Европа.

Следва кратък списък с организации, оказващи международна подкрепа на Луковмарш, и скриийншот от сайта на БНС със същите организации:


www.terreetpeuple.com – Дясна френска организация

www.lafalange.org – Испанската фаланга – крайно дясна партия, която по време на режима на Франсиско Франко е единствената законна партия

www.npd.de – Национал-демократическа партия на Германия, идеен наследник на Немската националсоциалистическа работническа партия

www.hcsp.hr – Хърватска неофашистка партия (наследници на хърватските усташи)

www.casapounditalia.org – Италианска фашистка партия

www.europaeische-aktion.org – Европейска акция – движение за обединена и етнически “прочистена” Европа

www.rusimperia.info – Руско имперско движение – името говори само за себе си 

www.nordfront.se – Северен фронт или както се самоопределя – Шведско националсоциалистическо движение

▶ Участие на германски неонацисти в Луковмарш:

Припомняме, че на официалната страница на Луковмарш през 2017 г. беше публикувано видео, в което чуждестранни съмишленици на родните неонацисти (членове на дортмундския клон на германската маргинална крайнодясна организация Ди Рехте/ Die Rechte) възхваляват Христо Луков, обяснявайки, че „идеологията, срещу която се води война, не загина на 8 май 1945 година” (на 9 май се чества Денят на победата над нацизма, в съответствие с датата, която официално слага края на Втората световна война). Видеоклипът е заснет на фона на красноречив графит “NAZI” (“наци”, съкратено от нацист). На съседната стена, до въпросния графит, е нарисувано знамето на Германската империя (използвано и от Нацистката партия), което участници в “Луковмарш” гордо развяват по улиците на София. 

Untitled.jpg
Untitled.jpg

▶ Участие на шведски неонацисти в Луковмарш: 

Сред подкрепилите Луковмарш се нарежа и шведската терористична организация Шведско движение за съпротива, част от неонацистката мрежа Нордическо движение за съпротива.  Движението има профил на в сайта Tracking Terrorism в категория “Racist Terrorist Groups” (Расистки терористични групи): https://www.trackingterrorism.org/g…

Организацията е наследник на съществувала в средата на 90-те радикална нео-нацистка групировка Бяла арийска съпротива, също известна като VAM, която се преобразува в Шведско движение за съпротива през 1997 г. VAM също има профил в Tracking Terrorism: https://www.trackingterrorism.org/g…

Шведските неонацисти в родината си. Снимка от нацисткия сайт Stormfront

Шведското движение за съпротива на Луковмарш (знамето вдясно)

Основателят на движението Клас Лунд е добре познат в европейската неонацистка сцена, както и на шведската полиция. През ноември 2003 г. шведските спецчасти обискират дома му, където намират голямо количество огнестрелни оръжия и неонацистка пропаганда, за което е вкаран в затвора. Целта на Нордическото движение за съпротива е да създаде Всеобщо нордическо (включващо всички скандинавски страни) националсоциалистическо управление, което да бъде достигнато чрез революция или чрез избори, а в списанието Folktribunen (Народна трибуна), в което участват техни ключови членове, отдават почит на Адолф Хитлер и Корнелиу Кодряну.

Основните фигури в организацията в момента са Пер Йоберг, който има амбиции да участва във властта и получава подкрепа от радикалната популистка крайнодясна партия Шведски демократи и Пер Сьоргрен, основател на организацията Националсоциалистически фронт.

Пер Сьоргрен на Луковмарш в София. Той е автор на друг видеоклип  в подкрепа на Луковмарш 2017. Същият е обвиняем за множество престъпления, включително нападения с тежка телесна повреда.

Името на организацията и на самия Сьоргрен се свързва с разследването на расисткото нападение в Дживаскила, Финландия.

Можете да чуете  речта на Пер Сьоргрен на Луковмарш през 2015 г., да видите статии за шествието, както и призиви за участие в страницата на Нордическото движение за съпротива 

Шведското движение за съпротива има интерес не само от това да подкрепя българските крайни националисти, но и свои съмишленици в източноевропейския регион като цяло. През последните две години получава солидна подкрепа от неонацистки групи в Русия.

През септември 2015 г. на на шведите гостуват представители на паравоенната терористична групировка от Санкт Петербург – Руско имперско движение. Техният лидер Станислав Воробьов изнася публична реч на организираното от шведите събитие Нордически дни, в която говори за това, как се води война срещу традиционните ценности на “Западната култура”. Там той е облечен във военна униформа (снимката по-горе) и обяснява как е въвлечен в руските сепаратистки борби срещу “Еврейските олигарси в Украйна”. Според анализаторите в Швеция и информация, идваща от самите шведски националисти, Воробьов е дарил голяма сума пари на своите шведски домакини.

Същата година са арестувани седем участници в Луковмарш, които са носили оръжие. У двама от задържаните са намерени ножове и боксове, а при проверка на петима съмнителни типове в лек автомобил са открити палки, ножове и спрейове.

Неонацистите, които организират Луковмарш, целят да внушат, че Луков няма нищо общо с нацизма, напротив – представят го просто като “патриот”. Историческите доказателства за пронацистките пристрастия на Луков биват пренебрегнати с лека ръка. Организаторите и участниците в Луковмарш, масата от които изповядват неонацистка идеология, също правят несполучливи опити да се скрият зад маската на “родолюбци” и “български националисти”. 

Под заглавието „Слова на ген. Христо Луков, особено актуални и днес“, на 27 януари 2018 г.,  на деня за възпоменание на Холокоста, организаторите на Луковмарш публикуваха следното на страницата си:

„Не по пътищата на конституциите Хитлер намери ония шестнадесет хиляди младежи, които се хвърлиха с парашути в Ротердам и го знаеха. И утре, ако потърси сто и шестдесет хиляди души, за да се хвърлят с парашути в Англия, пак ще ги намери, защото създаде новия човек, с нов светоглед, със съзнателната саможертва на личността пред нацията той успя да наложи Германия над цял свят и да я поведе от победи към победи.“

One comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *