По повод инцидента в ДАНС, БНС и Емил Крумов

На 27.01.2020 г.,  мъж е привикан в ДАНС по повод Луковмарш. В сградата на Държавната агенция, същият се самоубива със самоделно оръжие, тип писалка. У него е открит и пистолет със заличени номера и два пълнителя. Властите разследват потенциално намерение за масова стрелба. 

Мъжът на име Емил Крумов е член на Български национален съюз (БНС), които организират нео-нацистко факелно шествие вече 17 години. Негови снимки като присъстващ на Луковмарш могат да бъдат открити из мрежата. 

Впоследствие, в дома на Крумов е открит цял боен арсенал и снимка на Хитлер. 

Интересен е въпросът откъде и как мъжът се е сдобил с оръжия със заличени номера. 

Нео-нацистите се славят с боеприпасите си. Лидерът на Български национален съюз Звездомир Андронов дори има регистриран бизнес с оръжия – верига магазини “Бранник”. Фирмата на Андронов “Екстендид ООД” с търговска марка  “Бранник”, предлага “бойно и тактическо облекло, обувки, екипировка и аксесоари” и е регистрирана в търговския регистър. Историята ни учи, че притежанието (било то и легално) на големи количества оръжие в ръцете на хора, които желаят масов геноцид не свършва добре.


Разбира се, от БНС се дистанцират от Крумов като твърдят, че той е техен член само на хартия и не е активен. Можем само да предполагаме дали думите на ръководителите на организацията са истина, но документацията по въпроса е факт. Дори да не е член на Български национален съюз с лидери Звездомир Андронов и Пламен Димитров, близостта на самоубиеца с друга печално славна фигура на родния нео-нацизъм – Боян Расате е налице. По тази информация можем да предположим, че Крумов е бил по-близък до БНС-НД (отцепена от БНС и открито националсоциалистическа организация с лидер самият Расате). Не след дълго, Расате поиска среща с ДАНС по въпроса като отрече версията за самоубийство, както и фактът, че през 1981 г. Емил Крумов отвлича самолет. 

Обръщаме внимание и на друг момент от инцидента: намираме за проблематичен начинът, по който беше отразена смъртта на Крумов. В повечето публикации и репортажи се акцентираше на дух на съжаление и го представяха като самотен, онеправдан, психически нестабилен и социално слаб. Без да оставаме слепи за социалните фактори, които правят възможна фашизацията на хората твърдим, че въпреки тежката си съдба много хора не избират да стават нацисти. Нацист не се раждаш, а ставаш по своя воля.

Много бедни, изтормозени и уязвими хора стават обект на нео-нацисткото насилие, но за тях далеч реториката и публичният дискурс не са такива. Едва ли житейската съдба на Крумов е по-тежка от тази на ромско момиче, на бежанец, на ЛГБТИ+ човек. Социалната стигма и присъдите на обществото са много по-тежки за тях, докато мъж желаещ изтребването им трябва да е обект на емпатията ни. 

Дори и да не е бил активен член на БНС, Емил Крумов познава организацията и е участвал е в техни мероприятия. Дори да нямат наглед напълно общ за постигането на крайнодясната си мечта, очевидно имат общи възгледи. 

Припомняме, че Луковмарш, организиран от БНС с лидери Пламен Димитров и Звездомир Андронов посреща организации, които също се славят с притежание на оръжие, с насилие и нацистка пропаганда.

Подготовката за бомбардиране на бежански лагери от редовните посетители на Луковмарш от Die Rechte (Германия) бяха разкрити от немската полиция през 2015 г. В домовете им освен боеприпаси и оръжия бяха открити и нацистки символи и предмети. Подобна е и историята на основателя на Шведското движение за съпротива (други гости на Луковмарш), Клас Лунд попада в затвора след обиск на дома му през 2003 г. от шведските спецчасти и намирането на голямо количество огнестрелни оръжия и отново, нацистки предмети и символи.

Както виждаме, Емил Крумов е по-скоро потвърждение на правилото, отколкото негово изключение. 

Припомняме, че през изминалата 2019 г., БНС свикаха паневропейска нео-нацистка среща в София, която ние от Антифа България проследихме (тук можете да видите подробна информация за крайнодесните организации, които посетиха столицата ни навръх на рождения ден на Адолф Хитлер).

Нео-нацизмът далеч не е невинен патриотизъм и това е поредният случай, който го доказва в български контекст. Да, не е първият. Николай Йовев – Горския от “Национална Съпротива” взриви човек от ромски произход.

На такова място живеем и е крайно време да се противопоставим на фашизма и нео-нацизма! Луковмарш (както и всяко мероприятие подобно на него)не трябва да има през 2020 г. !

Антифашистко действие – България (Антифа България) 

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *