Без нацисти по улиците ни – 2019

За поредна година антифашистко шествие, организирано в социалните мрежи, премина из центъра на София под надслова „Без нацисти по улиците ни!“. То бе в знак на протест срещу свикания пак за днес „Луковмарш“, който формално се провежда в чест на ген. Христо Луков – лидер на пронацистката и антисемитска организация Съюз на българските национални легиони.

Демонстрацията, на която се събират крайнодесни организации от страната и чужбина, се провежда безпроблемно от 2003 г. насам, въпреки призивите към Столична община и кмета Йорданка Фандъкова да забрани проявата. През изминалите няколко години, както и тази година, кметството формално издава забрана, но не предприема реални мерки, за да предотврати факелното шествие на крайнодесните. Освен това забраните се обжалват в съда и той ги отменя.

В антифашисткия протест, чийто отправен пункт бе градинката пред Централна баня, се включиха стотици хора – представители на леви партии и организации, на социални, граждански и правозащитни движения, интелектуалци, университетски преподаватели, студенти, както и активисти от други балкански и европейски държави. Участниците в протеста направиха изказвания не само против неонацистката проява, но и против всички форми на дискриминация и несправедливост, както и нормализирането на расисткото говорене от страна на политици като Красимир Каракачанов. „Целта на контрадемонстрацията „Без нацисти по улиците ни“ е да обедини всички, които се противопоставят на омразата, експлоатацията и разделението, които искат да живеят в разбирателство с околните, които подкрепят солидарността и човечността“, заявяват организаторите.

На транспарантите и плакатите, които носеха участниците, се четяха следните надписи: „Хора, бдете!“, „Не на Луков марш, не на неонацистките маршове“, „Храна, а не война“,  „Не щем фашизма, искаме социална справедливост!“, а участниците скандираха лозунги като “Не на фашизма, не на Луков марш!”, “София не е нацистки град!”, “Фашизмът не е мнение, а престъпление!” и “Солидарността между хората е нашето оръжие срещу омразата!”. Протестът премина покрай редица държавни институции и завърши пред сградата на Столична община.

Източник: „Барикада“

One comment

  1. Hmm is anyone else experiencing problems with the
    images on this blog loading? I’m trying to
    determine if its a problem on my end or if it’s the blog.
    Any suggestions would be greatly appreciated.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *