[:en]Не на агресията срещу Африн![:]

[:en]24.03.2018, София: Демонстрация в солидарност с Африн. Около 30 души от кюрдската общност, антифашисти, анархисти и синдикалисти се събраха на протест срещу инвазията в Афин. За повече информация, прочетете призива, който публикувахме за демонстрацията:

На 20 януари 2018 г. турската държава започна военна операция в сирийския кантон Африн, част от автономната област Рожава (Сирийски Кюрдистан). Развихрилата се турска диктатура, особено след т.нар. „опит за преврат” от юли 2016 г., продължи своите атаки срещу кюрдския народ на сирийска територия, оправдавайки се, че пази границите си от терористи. Кюрдските Отряди за народна защита и Женските отряди за защита обаче не са терористи. Напротив! Те са едни от най-ефективните антитерористични сили в борбата срещу Ислямска държава. Терорист е именно турската държава, превърнала се в еднолична сатрапия на Ердоган и отговорна за смъртта на повече от 2 000 цивилни кюрди – мъже, жени и деца – на своя територия от 2015 година досега. Други стотици хиляди кюрди и турци с леви убеждения са в затворите. Откакто е започнала военната операция в Африн, цивилните жертви там са повече от 200, включително жени и деца.
Кантонът Африн е част Федерацията на Севороизточна Сирия, предимно кюрдска територия, в която политическите организации се опитват да изградят т.нар. демократичен конфедерализъм – система, основана на кооперативна и екологична икономика, абсолютно равноправие на половете, етносите и религиите, изявена роля на жените и насърчаване участието и на другите етноси в системата на самоуправление. Това е трети път за страните от Близкия изток, различен от тези на светския диктаторски национализъм и ислямисткия фундаментализъм. Подобен модел се опитаха да изградят и кюрдите в Турция, ВЪПРЕКИ турската държава, и бяха буквално смазани от репресивния апарат през 2015 и 2016-а година.
Именно затова сега Африн е трън в очите на новия султан и неговите марионетки. Кюрдските отряди обаче изиграха основна роля за разгрома на Ислямска държава, бяха подкрепени на различни нива и от САЩ, и от Русия. Сега всички изоставиха Африн, след като кюрдските отряди свършиха мръсната работа. Европа мълчи по отношение на Африн, така както мълча и когато турската държава унищожи няколко града в Северен (Турски) Кюрдистан през 2016-а година. Защо? Защото Турция на Ердоган играе ролята на буфер срещу мигрантите, насочили се към „Крепостта Европа”! Мръсната сделка между Турция и ЕС за задържане на стотици хиляди мигранти на турска територия е отговорна за смъртта и задържането на десетки хиляди турски граждани от различен етнически произход, а вече и на сирийски граждани.
Ние обаче няма мълчим! Няма да мълчим за абсолютно неоправданата намеса на турската държава на територията на Североизточна Сирия, няма да мълчим за работата на турската армия и полиция с т.нар. „умерени” ислямски сирийски опозиционери, които се гавриха с трупа на жена от Женските отряди за защита! Няма да мълчим и няма да забравим унищожението на град Нусайбин в Турски Кюрдистан след 15-дневни безспирни бомбардировки, както няма да забравим и стотината цивилни граждани, изгорени живи в град Джизре!
Затова, в събота в 14.00 ч. се събираме пред Посолството на Република Турция с искане за незабавно прекратяване на турската военна агресия срещу кантона Африн, намиращ се на сирийска територия и против все по-задълбочаващата се диктатура в нашата югоизточна съседка. Важно е да отбележим, че протестът е организиран от хора от различни политически групи, обединени в Инициативен комитет за солидарност с борбата на кюрдския народ, заедно с кюрдската общност в София. Ние не сме националисти и нашият протест по никакъв начин не е насочен към турския народ, голяма част от който също с
трада от диктатурата на Ердоган. Разграничаваме се от патриотарските и неонацистки крясъци срещу „турците” и обявяваме ясно, че нашият протест е насочен единствено срещу турската държава и нейната външна и вътрешна политика.
Затова държавни национални знамена, както и националистически символи не са добре дошли с изключение на кюрдския флаг, който още не представлява суверенно държавно формирование.
Събота, 24 февруари, 14 ч. пред Посолството на Република Турция
НЕ НА АГРЕСИЯТА В АФРИН!
НЕ НА ДИКТАТУРАТА В ТУРЦИЯ!
БАКУР, РОЖАВА – БОРБАТА ПРОДЪЛЖАВА! ОТ СОФИЯ ДО АФРИН – NO PASARAN!
[:]

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *